Solveig Melkeraaen gjorde stor suksess med dokumentaren Flink pike for et par år siden. Med Tungeskjærerne gir hun oss et fascinerende innblikk i den noe spesielle jobben: torsketungeskjæring – utført av barn.

Le LD Nguyen

10. mars 2017

Kategori: Intervju

Se flere artikler

Visste du at i torskekommunen Øksnes ytterst i Vesterålen, der regissør Melkeraaen vokste opp, er det vanlig at tungeskjæring er en jobb for barn? Det visste ikke vi heller, men sånn er det, altså. I dokumentaren Tungeskjærerne følger vi niåringen Ylva, som er Oslojente med slekt nordpå. I vinterferien drar Ylva opp til Vestreålen for å besøke bestemor og bestefar, samt den erfarne tungeskjæreren Tobias på 11 år, som Ylva ble kjent med forrige gang hun var der. Nå vil Ylva prøve seg som tungeskjærer selv. Ylva er for øvrig niesen til filmens regissør, Solveig Melkeraaen.

– Jeg skar torsketunger selv da jeg var liten, minnes Solveig.

– Både jeg, søsteren min og broren min gjorde dette fra vi var seks til tolv, sånn omtrent. Dette er sterke og gode minner for min del. Felleskapet og kameratskapet blant oss ungene, hvordan vi sto og så på da båtene kom inn mot land, morsomme dager, kjedelige dager, sånne ting. Dette er en jobb med lange og rike tradisjoner, og det er en ypperlig måte å introdusere barna for fiskerinæringen, som er alfa og omega for kystsamfunnet.

– Det er store kniver barna skal håndtere. Er det ikke farlig?

– Nei, ikke når du først har lært deg teknikken.Det er ganske enkelt. Du holder hodet på undersiden og presser til, slik at tunga kommer ut. Da er det bare å kutte.

JORDBÆR VS. TORSKETUNGER

Hva med perspektivet på barnearbeid?

– Ved å jobbe lærte jeg verdien av pengerog det å ha et ansvar. Dette er nyttige ting å ta med seg videre i livet. Jeg er klar over at barnearbeid er et ømt tema når man tenker på samfunn der barna frarøves utdanning og barndom. Men ikke alt barnearbeid er fy-fy, og ikke i alle sammenhenger. I Norge overbeskytter vi ofte barna, og det er i mine øyne et problem. Vi fratar dem muligheten til å forstå samfunnet, og å integrere seg i det.

– Jeg vokste opp på Nøtterøy, og plukket jordbær fra slutten av barneskolen og oppover.Det var en populær sommerjobb. Men etter hvert ble den overtatt av voksne arbeidsinnvandrere, og det husker jeg var litt kjipt.

– Ja, ikke sant. I andre deler av landet kan ungene for eksempel gjøre lett gårdsarbeid som jordbærplukking, og så videre, mens det i Øksnes er tungeskjæring som gjelder. Ved å jobbe litt ved siden av skole og fritid, kan barn og ungdom tjene lommepenger, samtidig som de forholder seg til et jobbfellesskap og får arbeidserfaring. I Øksnes er man veldig bevisst på at tungeskjæring er en nyttig jobb for barna. Denne jobben fungerer også som rekruttering for en viktig næring. Jeg vet om folk som skar tunger da de var små, for så å bli værende i næringen når de blir voksne, for eksempel ved at de blir fi skere. Det synes jeg er en vakker ting.

– Vi spiste oss halvveis i hjel da vi satt i jordbæråkeren. Det var kanskje ikke så aktuelt for dere å hive innpå med torsketunger?

– Haha, nei, det blir jo ikke helt det samme. Men jeg elsker torsketunger, altså. Tilberedt på riktig måte smaker det nydelig!

Les anmeldelse av Tungeskjærerne


Kommentarer


FLERE NYHETER

Intervju

Guilty Pleasure: Else Kåss Furuseth

3 dager siden
Hei Else! Hva driver du med om dagen?       Jeg spiller forestillingen «Gratulerer» på Amfiscenen på Nationaltheatret på kvelden og...
Anmeldelse

Ocean’s 8

3 dager siden
Etter Kvinne-Ghostbusters får vi nå tilsvarende variant av kuppfilm-franchisen Ocean’s, døpt Ocean’s 8. Denne gangen er det jentene som skal vise...
Anmeldelse

Love, Simon

2 uker siden
Anmeldt av Mads Kvalvaag Halvorsen Av og til er det vanskelig å ha de nøytrale anmelderbrillene på mens man ser film. Man kan pusse dem godt på...
Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost