Vi oppsummerer TIFF 2017

Admin Filmmag

21. januar 2017

Kategori: Nyheter

Se flere artikler

Tromsø Internasjonale Filmfestival avsluttes snart for 27. gang. Selv med orkan-lingnende tilstander og innstilte/forsinkede fly troppet et stort utvalg mennesker fra filmbransjen opp i kulturbyen mellom 16.-22. januar. Festivalen kan i år smykke seg med ettertraktede Cannes-favoritter på programmet, men også rike sideprogrammer med fokus på film fra øst og nord, samt et utvalg fra spesifikke land som Tyrkia og Romania for å nevne noen. Det har vært en avslappet festival med lav stressfaktor, gode sosiale arrangementer og sammenkomster. Lørdag kveld ble festivalprisene delt ut – se alle vinnerne nederst i saken.

For de som fremdeles befinner seg i Tromsø søndag og mandag, anbefales det sterkt å sjekke ut visningene til La La Land, A Dragon Arrives!, Tungeskjærerne, Kammerpiken og FFN-programmene.

 
Noen høydepunkter fra Tromsø 2017:

Beste skuespillerprestasjon: Rebecca Hall i Christine. Endelig fikk Hall muligheten til å være frontkvinne, og det i en mørk biografisk film om TV-personligheten Christine Chubbuck. Hun leverer sin rolle med sterk presisjon og innlevelse, og den er høyst nominasjonsverdig.

Beste film: Elle. Cannes-favoritten fikk endelig sin skjermtid i Norge, og Paul Verhoevens erotiske thriller/mørke komedie/drama er uten stor konkurranse hans beste film. I det generelle bildet er filmen en slags dyster rape-revenge-fortelling med et enormt humoristisk filter over seg, som i tillegg fokuserer sterkt på forskrudde familieforhold. Det er nærmest umulig å komme på en lignende film.

Største overraskelse: Sharlto Copley i Free Fire. Anbefales med et par øl innabords. Ben Wheatleys siste Reservoir Dogs-aktige actionkomedie har skyhøy pistolføring, samt et stjernespekket og kjempemorsomt cast. Copley briljerer som fisefin kriminell.

Største filmhøydepunkt: Musikalnumrene i La La Land. Damien Chazelles nydelige musikalfilm måtte inn på listen på ett eller annet punkt. Den fargesprakende og livsglade lykkepillen av en film har en koreografi og en musikk som sitter igjen lenge etterpå.

Verdt et gjensyn: Neruda. På en tung festivaldag som starter med for lite søvn, vil noen filmer alltid bli rammet av dette. Pablo Larrains Neruda var den som måtte bøte for lite søvn og sene kvelder.

Årets tårejekker: Heartstone. Et tips: det er nesten alltid lurt å sjekke ut den ene islandske filmen på festivalprogrammet. Rørene coming-of-age i både deprimerende og spektakulære landskap er islendingenes spesialitet, og historien om unge Christian og Thor setter dype spor.

Morsomste film: Elle. Tenk at noe så sprøtt som en voldtektskomedie finnes. En god runner up er Free Fire, men de er fullstendig usammenlignbare. Elle trigget både latter, avsky og sjokkeffekt i et fullsatt kulturhus.

Den skjulte perlen: The Fits. 62 minutter lang og estetisk veldig flott. Flere av scenene ser ut som at de er klippet ut fra en musikkvideo, og sjarmerende 11 år gamle Royalty Hightower (for et navn!) briljerer i sin aller første rolle som guttejenta Toni.

Beste fremmedspråklige film: Kammerpiken. Park Chan-Wooks siste film kan ikke kalles noe annet enn et mesterverk. Den må bare oppleves!

Årets største WTF: The Greasy Strangler. Ikke helt sikker på hva vi nettopp så her. Var det en drøm? Frekk genitaliahumor fra avdanka disco-elskere og altfor mye matfett.

Beste måltid: Reinbiff på Mathallen. Sinnsykt!

Beste fest: arthaus-festen på onsdagene er en tradisjon. God musikk, trangt om plassene og mingling av den ikke altfor slitsomme sorten.

Årets freidigste tjuvradd: fyren som rappet jakka til Filmmagasinets Einar Aarvig på verdensteateret, spradet rundt med den på gata, og spurte om å få bomme en sigg da han ble bedt om å levere den tilbake.

Årets mest forblåse sted: inngangen til festivalhotellet Clarion The Edge.

Årets musikkøyeblikk: DJ Aleks spilte Alphavilles “A victory of love” på arthausfesten.

Årets mest positive flyinnstilte mann: Mode Steinkjer i Dagsavisen som måtte bli en dag ekstra.

Årets glatte sko: NRKs Birger Vestmo.

Heartstone (Foto: Tour de Force)

 

Prisvinnerne 2017:

AURORAPRISEN  (hovedprisen) – THE FITS

FIPRESCI-PRISEN – DEN STORE PRØVEN

TROMSØPALMEN (FFN) – SOMMARNATT

DON QUIJOTE-PRISEN  – HEARTSTONE

DEN NORSKE FREDSFILMPRISEN – FLUEFANGEREN

FAITH IN FILM AWARD – FOREVER PURE

PUBLIKUMSPRISEN – ISHAVSBLOD – DE SISTE SELFANGERNE


Kommentarer


Abonner

Vær med blant våre 5000+ påmeldere og få det ferskeste rett på epost