Winter is definitely over, but Game of Thrones is back…

Husker du da ALLE leste Knausgård og man ikke kunne delta i en samtale uten å ha lest «Min Kamp»-bøkene? Å ikke følge med på Game of Thrones genererer litt av den samme følelsen. Er du en smule fortvilet over hvor hovedkarakterene befinner seg? Slapp av – vi gir deg en kort oversikt.

 

Det er ikke til å komme bort fra at Jon Snow virket skikkelig død i den dramatiske siste episoden etter at han ble stukket til døde av sine kollegaer i the Night Watch. Om Snow er helt knerta er fortsatt usikkert og teoriene florerer på nett.

 

Å la seg overtale av Petyr Baelish («Littlefinger») til å gifte seg med Ramsey er noe av det dummeste Sansa har gått med på. Vi visste at han var en brutal psykopat og ville skrike «IKKE GJØR DET». Det som var strategi førte til utallige voldtekter og ekstrem terror, men mot slutten av sesongen så det ut til at Sansa endelig klarte å rømme med halvbroren Theon. Søsteren Arya befinner seg i Braavos og huset til the Black and White der hun testes til ytterpunktet av Jaqen H’ghar som er en av the Faceless Men. Hun får endelig strøket navnet Meryn Trant ut på drapslisten sin, men endte dessverre sesongen med å bli blind.

 

Så var det Daenerys Targaryen som slet fordi motstanden mot henne eskalerte. Det hele kulminerte i et voldelig angrep der hun måtte rømme på ryggen til en av dragene sine før hun ble tatt til fange av en gjeng Dothraki-krigere. Tyrion Lannister som knertet pappa Tywin på slutten av fjerde sesong rømte hovedstaden, måtte ha hjelp fra Varys og fikk endelig møtte Daenerys.

 

I Kings Landing ble familien Lannister alvorlig utfordret. Familien Tyrell fikk stadig mer makt etter at Margaery giftet seg med den unge kongen Tommen. Søskenparet Cersei og Jamie med det incestuøse forholdet led nok et tap da datteren Myrcella ble drept av Ellaria, som endelig fikk hevnet drapet på Oberyn Martell av Dorne. På samme tid foregikk det en heftig maktkamp i hovedstaden mot den religiøse kulten Sparrows som fikk raskt voksende makt. Det endte med at Cersei ble skamklipt, kledd naken og tvunget til å gå igjennom gatene fylt av mennesker som hatet henne. Vel fremme i sitt eget slott – dekket av bæsj, spytt og rotten mat – så vi konturene av en kvinne som i kommende sesong er klar til motangrep. Eller som hun selv sa i traileren: «I choose violence.»

 

Og forresten – har du fått med deg at Max von Sydow joiner Game og Thrones-sirkuset i sesong seks? Vi håper også naturlig nok på mangt et glimt av vår egen Kristofer «Tormund» Hivju, og er spesielt spent på hvordan nykommeren Pilou Asbæk vil kle rollen som piraten Euron Greyjoy.

 

 

Andre serier vi pepper:

 

 

Veep 05

 

 

Endelig er vår favoritt-presidentkandidat, Selina Meyer, tilbake! Femte sesong av den hysterisk morsomme, politiske satiren vil bli noe annerledes fra de tidligere sesongene. Den faste skaperen, Armando Ianucci, er ikke lenger med, men serien er i gode hender hos David Mandel. Han har skrevet for både Curb Your Enthusiasm og Seinfeld. Selina må i denne sesongen jobbe hardt med teamet sitt om hva som skal skje videre, etter det spennende uavgjorte valget i forrige finale. Trivielle problemer blir mer katastrofale, og utfordringene befinner seg på en større skala nåsom Meyer beveger seg oppover påden politiske stigen. Hele det kjente og kjære castet returnerer, noe vi er veldig glade for!

 

Premiere påHBO Nordic 24. april

 

 

Unbreakable Kimmy Schmidt S02

 

 

Det låi kortene at humorserien skapt av Tina Fey ble fornyet med en andre sesong. Etter 15 år låst inn i en bunker under bakken, fikk vi se Kimmy Schmidts møte med den virkelige verden i første sesong. Vi får bare håpe at hun har begynt åbli vant til hvordan hun skal justere seg til det moderne liv i New York, og ikke minst at hun fremdeles har Tituss Burgess påslep. Ellie Kemper som spiller tittelrollen har selv uttalt at karakteren hennes står overfor noen virkelig store livsutfordringer i kommende sesong. Pågjestelisten ved siden av de faste karakterene vil vi fåse Anna Camp, Zosia Mamet og selveste Tina Fey.

 

 

Premiere på Netflix 15. april

 

 

 

Marseilles

 

 

Denne nye satsingen fra Netflix er et fransk politisk drama med Gérard Depardieu i hovedrollen. Serien tar for seg kappløpet om åbli borgermester i byen Marseilles, og Robert Taro (Depardieu) har vært sittende i posisjonen de siste tyve arene. Nåforbereder han seg til å gjøre sitt siste kupp – nemlig fågjennom nok stemmer til åbygge et casino i senteret av Marina. Kampen mellom den avtroppende og nye borgemesteren blir en spenningsfylt affære, hvor ingenting blir overlatt til tilfeldighetene. Det store spørsmålet om makt kulmineres i en velkjent tagline: How far will they go?

 

 

Premiere påNetflix 5. mai