Troll – Kongens hale

Troll – Kongens hale

Norge 2018
Regi: Kristian Kamp, Kevin Munroe
Norske stemmer: Anders Baasmo Christiansen, Toralv Maurstad, Marie Blokhus, Eldar Vågan, Knut Anders Sørum, Pål Christian Eggen
Genre: Eventyr/Familie
Premiere: 25. desember
4 Stjerner

Så fort man godtar at Troll – Kongens hale ikke har særlig mye med verken norsk folketro eller Asbjørnsen og Moes forvaltning av den å gjøre, åpenbarer det seg en ganske artig barnefilm. Trollene ser ikke akkurat ut som noe som er skapt av naturen, de er søte og storøyde rabagaster som bor sammen i en slags by. Der driver de med fargerik trolldom og pleier kontakt med vesener fra norrøn mytologi. Mest kontroversielt, kanskje: De er raske og smidige og konkurrerer i hurtighet. Kontrasten til eventyrtradisjonens store, treige, mosegrodde og gjerne onde og dumme vesener er, for å si det mildt; sterk. Hovedpersonen ser ut som en underbitt Justin Bieber med mangasveis og er kvikk og blid og snill.

Best av alt er de mange små detaljene.

For å redde sin forsteinede far og frelse trollbyen fra en tyrann, må han, sammen med et festlig, lite ensemble, legge ut på en reise som fører ham til Draugen.

Handlingen er i grunnen passe forutsigbar, men gjennomtenkt og velskrevet. Best av alt er de mange små detaljene. Comic relief-sidefigurene fungerer for eksempel veldig bra, favoritten er en tohodet variant med nerveproblemer.  Trolll – Kongens tale kan være temmelig morsom. Ytterligere pluss for bruken av dialekter. Kremskuespillerne som gir stemmer er gode.

Filmen blir neppe en ny norsk klassiker, intensjonene er, etter alt å dømme, å lykkes internasjonalt. Det ville i så fall ikke vært ufortjent.

 

Einar Aarvig

Trailer

Filmmagasinet er Norges største rendyrkede magasin om film (målt i lesertall og opplag), og har en historikk som strekker seg helt tilbake til 90-tallet. Vi tar sikte på å favne bredt med underholdende tekster om de store filmene, samtidig som vi gjør plass til artikler og spalter som tar for seg kultfilmer, kvalitetsfilmer og uavhengige produksjoner. Norsk film er også et viktig satsningsområde for oss. Du finner oss på de fleste kinoene i Norge.

Følg oss