Climax

USA/Frankrike 2018
Regi: Gaspar Noé
Med: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Giselle Palmer, Taylor Kastle
Genre: Drama
Premiere: 8. februar
5 stjerner

Et tett dansekompani på 20 personer. En avsidesliggende og nedlagt skole. Elektrisk musikk. Ett barn. En siste fest. Hva kan gå galt? Absolutt alt, etter at sangria-bollen på mystisk vis blir tilsatt LSD. Dette er premisset for den kontroversielle regissøren Gaspar Noés nyeste film, hvor idéen er basert på en sann hendelse fra 90-tallet. Allerede i løpet av de første sekundene forstår vi at vi er på vei inn i et mareritt: en blodig kvinne kaver seg bortover en åker dekket av snø i et bredt oversiktsbilde. Få minutter senere har danserne nettopp ankommet skolen de skal oppholde seg på de neste dagene, og festen er snart i gang. Men først får vi servert et forrykende bevis på hva denne gruppen er god for: de er helvetes gode dansere! Moderne dansestiler kombineres i et heftig koreografert show til en lang instrumentalversjon av Cerrones «Supernature», og med det er tonen satt: Climax er for kul til at man ikke skal bli med på leken.

I løpet av drøye 90 minutter utfolder dette lukkede helvetet seg. I fascinerende og skremmende oppbygginger bevitner vi en bred variasjon av reaksjoner på psykedeliske stoffer. Mens noen opplever sitt livs største eufori, føler andre at de er i selveste skjærsilden. Benoît Debies fargesterke kameraarbeid og den pulserende musikken er forsterkere – begge høyst effektive på sitt mest insisterende. Til sist må det gis honnør til et ensemble bestående av profesjonelle dansere (den eneste etablerte skuespilleren er Sofi a Boutella), som med sin ekspertise setter kronen på verket i Climax.

Pernille Risbråthe Middelthon

Trailer

Filmmagasinet er Norges største rendyrkede magasin om film (målt i lesertall og opplag), og har en historikk som strekker seg helt tilbake til 90-tallet. Vi tar sikte på å favne bredt med underholdende tekster om de store filmene, samtidig som vi gjør plass til artikler og spalter som tar for seg kultfilmer, kvalitetsfilmer og uavhengige produksjoner. Norsk film er også et viktig satsningsområde for oss. Du finner oss på de fleste kinoene i Norge.

Følg oss