Foto: Apple TV

Time Bandits

Ellevilt epos gjennom tid og rom!

I 1981 ga Monty Python-skøyeren Terry Gilliam ut et helsprøtt tidsreise-epos, filmen Time Bandits. Filmen følger en ung gutts reise sammen med en gjeng kortvokste tyver gjennom forskjellige tidsperioder, hvor de møter kjente skikkelser fra historie og legender. Den ble godt mottatt av både publikum og kritikere, og regnes i dag som en av 80-tallets store kultfilmer.

Det var derfor bare et spørsmål om tid før noen bestemte seg for å gjøre en nytolkning av den kjente filmen. Etter mye om og men, og sikkert litt klaging og syting fra blodfans av originalen, står nå det newzealandske radarparet Taika Waititi og Jemaine Clement, sammen med engelske Iain Morris, klar med en 10-episoders serie basert på Terry Gilliams kultklassiker. Denne gangen har de blant annet med seg Friends-stjernen Lisa Kudrow og vår egen Rune Temte i hovedrollene.

Eventyret begynner! Kal-El Tuck som Kevin. (Foto: Apple TV)

I Time Bandits møter vi den 11 år gamle historienerden Kevin (spilt av Kal-El Tuck). Han bor i en liten by i England sammen med familien sin. Foreldrene støtter ikke historieinteressen hans på noen som helst måte, og skulle heller ønske han var mer opptatt av de samme tingene som de andre barna på hans alder, som mobiltelefoner, skjermer, gaming og kanskje litt fotball. Hans yngre søster, Saffron (spilt av Kiera Thompson), veksler mellom å himle med øynene eller ignorere Kevin hver gang han uoppfordret begynner å fortelle om en eller annen historisk skikkelse eller tidsperiode.

Men det Kevin ikke vet, er at livet hans snart skal bli snudd på hodet. Det viser seg nemlig at rommet hans er et slags veikryss mellom tid og rom, og klesskapet hans er en portal, som det plutselig kommer en hel gjeng merkelige typer ut av. De er tidsreisende tyver, på flukt fra tidsperiode til tidsperiode for å stjele alt verdifullt de kommer over. Den uoffisielle lederen i denne lederløse gjengen er Penelope (spilt av Lisa Kudrow). Med seg har hun den sterke Bittelig (spilt av norske Rune Temte), selvopptatte skuespilleren Alto (spilt av Tadhg Murphy), den nevrotiske kartleseren Widgit (spilt av Roger Jean Nsengiyumva) og den halvgode tankeleseren Judy (spilt av Charlyne Yi). De er alle fjols på flukt fra «The Supreme Being» (dvs. Gud, spilt av Taika Waititi) etter å ha stjålet et kart fra Ham som lar dem reise i tid og rom. Før det? Da jobbet de med å vedlikeholde Guds prydbusker i Himmelen. Men det var visst for kjedelig…


Det tar ikke lang tid før den desperate gjengen drar med seg Kevin på en ellevill reise gjennom tid og rom. Snart er både «The Supreme Being» aka Gud, og «Pure Evil», aka Satan (spilt av Jemaine Clement), som begge er like hensynsløse, etter dem. Alle vil ha tak i det magiske kartet, og tidstyvene må reise fra tidsperiode til tidsperiode og stjele så mye de kan av verdisaker før de blir tatt igjen av utsendinger fra både Himmel og Helvete.

Over de ti episodene blir vi med til blant annet Troja, middelalderens Nothingham, New York på 1920-tallet, England på begynnelsen av 1900-tallet, middelalderens Afrika, Maya-imperiet og istiden. I hver tidsperiode roter og somler denne kaotiske gjengen seg gjennom utfordringer og farer.

Rune Temte, Lisa Kudrow og Roger Jean Nsengiyumva i Time Bandits. (Foto: Apple TV)

Time Bandits er en genistrek av en serie. Selv om den i utgangspunktet er beskrevet som en barneserie, har Taika Waititi, Jemaine Clement og Iain Morris hentet inn sin karakteristiske og veldig new zealandske humor fra blant annet What We Do in the Shadows, Our Flag Means Death, JoJo Rabbit og Flight of the Conchords, og skapt noe hele familien kan se sammen.

Ved å rette rampelyset mot den 11 år gamle historienerden Kevin, som raskt blir gruppens hjerte og sjel, og som mer enn gjerne, og på den minste oppfordring lirer av seg fakta om enhver historisk periode gjengen kommer til, blir Time Bandits en serie vi også kan lære av. Dette er også en serie som, til tross for all den elleville humoren, tar barn på alvor.

Roger Jean Nsengiyumva, Lisa Kudrow, Rune Temte, Charlyne Yi og Tadhg Murphy i Time Bandits. (Foto: Apple TV)

Med tanke på skuespillerne, fungerer Time Bandits fabelaktig. Det er spesielt gøy å se norske Rune Temte i rollen som den sterke, men noe enkle og følsomme Bittelig. Unge Kal-El Tuck er også veldig god i serien, og hjelper oss å forankre denne ellers ville historien i en altfor virkelig virkelighet. Og at radarparet Taika Waititi og Jemaine Clement spiller Gud og Satan, er bare en stor genistrek, og står for noen av de største latterbombene i serien.

Time Bandits er en episk serie, og da jeg så den ble jeg stadig fristet til å se likhetstrekk med Brødrene Dahl og Spektralsteinene. Og selv om det er ingen tvil om at budsjettet er stort, er det også rikelig med plass til hjerte, sjel og generelt sett god kjemi mellom skuespillerne. Storyen flyter også godt, og selv om det lugger litt i et par episoder i midten av sesongen, oppnår Time Bandits det den vil: å være 100 % underholdning for hele familien.

Dette er en serie det absolutt er verdt å sette av… tid… til!

Eirik Bull

Time Bandits
4
Serieskapere
Taika Waititi, Jemaine Clement, Iain Morris
Sjanger
Familie/Komedie
Skuespillere
Lisa Kudrow, Kal-El Tuck, Rune Temte, Tadhg Murphy, Roger Jean Nsengiyumva, Taika Waititi, Jemaine Clement, Charlyne Yi
Premiere
24. juli 2024 (Apple TV+)