Foto: AppleTV+

Bak Tidsportalen: Taika og Jemaine snakker Time Bandits

Et intervju med Taika Waititi og Jemaine Clement om den nye serien "Time Bandits".

I forbindelse med lanseringen av nye TV-serien Time Bandits (2024), skrevet og regissert av blant andre Taika Waititi og Jemaine Clement, fikk Filmmagasinet mulighet til å delta i et intervju med de kreative hodene bak serien. Serien er basert på Terry Gilliams ikoniske film fra 1981, og både Taika og Jemaine har jobbet hardt for å gjenskape magien fra originalen mens de tilfører sin egen unike vri. Her er intervjuet:

Hei, jeg er Thor fra Filmmagasinet i Norge.

Taika: Jeg laget en film, jeg vet ikke om du vet dette om meg, men jeg har laget et par filmer om deg.

Jemaine: Med det navnet.

Thor: Jeg vet, jeg har faktisk til og med anmeldt dem. En av mine første.

Taika: Ok, ok Jeg vet ikke…Vil jeg vite noe om dette?

Thor: Jepp, du ville blitt ganske glad tror jeg.


Hvordan ender man opp som Gud og Djevelen? Caster seg selv så klart!
Jemaine Clement som «Ren Ondskap» og Taika Waititi som «Den Allmektige». (Foto: AppleTV+)

Jeg er nysgjerrig på det at dere kastet dere selv i rollene som «Den Allmektige» (The Supreme Being) og «Ren Ondskap» (Pure Evil). Hvordan gikk dere frem med der? Og hvordan bestemte dere hvem som skulle være hvem?

Taika: Opprinnelig skulle vi spille de motsatte rollefigurer, men Jemaine hadde faktisk skrevet de fleste av scenene til Ren Ondskap, og jeg følte at den rollefiguren passet ham bedre, fordi den er skrevet med hans stemme.

Jemaine: Men ofte skriver vi hverandres roller. Og så bytter vi dem, så vi har to hjerner som jobber med saken, på en måte.

Vi hadde lister over folk vi ønsket oss til rollene, f.eks. Richard E. Grant eller Grace Jones som Ren Ondskap, men det ga faktisk mening å caste noen fra New Zealand økonomisk sett. Ren Ondskap og Den Allmektige er bare sporadisk med gjennom serien, så det ga ikke mening å ha noen der i seks måneder som bare var med av og til, eller å hente noen over annen hver uke. Det ville blitt for dyrt. Det ga mening å ha noen fra New Zealand, og vi var jo der. Vi visste at vi ikke kom til å krangle, og vi visste at vi ikke kom til å be om høyere lønn…hehe.

Taika: Vi er veldig enkle skuespillere å jobbe med når vi ansetter oss selv, ja. Etter at vi hadde castet oss selv, hadde jeg til tider ikke lyst til å gjøre det, men jeg ville jo ikke skuffe meg selv som produsent og regissør. Jeg tenkte at jeg må møte opp, ellers vil ikke Taika jobbe med meg igjen.

Jemaine: Jeg elsket også verdenen til Ren Ondskap, fra første gang jeg så ham i originalfilmen, da jeg var rundt åtte år gammel. Jeg elsket bare den verdenen. Og nå fikk vi lage vår egen versjon av den, og av filmen på en måte.

Taika: Du er en så god og snill person i virkeligheten, så det er moro å kunne snu på det og se deg spille ond.

Jemaine: I forlengelsen av det, vil det si at du egentlig er en ond person som får spille det motsatte?

Taika: Neida, jeg er en kjærlig, fantastisk, hyggelig person. Jeg spilte bare noen enda hyggeligere.

Jemaine: Å se Taika spille «Gud», og se ham fortelle folk hva de skal gjøre, er faktisk ganske likt regissørstilen hans.

Taika: Jeg vet ikke, bare gjør noe. Det er det pleier å si.

Jemaine: Eh, det er ikke alltid sant.

Taika: Det er sant. Jeg er innrømmer det gladelig. Ikke mange regissører vet egentlig hva de gjør.

Jemaine: Vi regisserte og skrev begge på dette showet, og byttet roller.


Shit banditt! Det er mange i bandittgjengen!
Lisa Kudrow som Penelope, Kal-El Tuck som Kevin, Tadhg Murphy som Alto, Roger Jean Nsengiyumva som Widgit, Rune Temte som Bittelig, Kiera Thompson som Saffron.
(Foto: AppleTV+)

Hvordan endte Lisa Kudrow opp som Penelope? Kan dere snakke om hvordan hun ble involvert i prosjektet? Hva trakk dere mot henne for denne rollen, og hva brakte hun til showet?

Taika: Jeg har vært tiltrukket av Lisa som skuespiller og talentet hennes i mange, mange år. «Friends» selvfølgelig, men også «The Comeback» har virkelig inspirert meg gjennom årene. Da jeg så sistnevnte ble jeg forbløffet, ikke bare av henne, men også av hvor morsomt serien var. Jeg har alltid ønsket å jobbe med henne.

Jemaine: Pinlig nok, da Lisa dukket opp på den første dagen, hadde Taika på seg en Phoebe Smelly Cat t-skjorte… hehe.

Taika: Ja, jeg kjøpte tre av dem, en pluss to i backup.

Jemaine: Hver gang vi har snakket om å lage noe sammen, har Taika alltid sagt: «kan vi få med Lisa Kudrow?» Og denne gangen klarte han det!

Taika: De ga endelig etter og lot meg få det.

Jemaine: Men ja, hun er fantastisk, en ekte glede å jobbe med!

Taika: Og det er også en stor hjelp å ha henne med, fordi hun er så erfaren, og hun vet hvordan man løfter en scene hvis noe vi har skrevet ikke funker som det skal.

Jemaine: Ja, hvis en av vitsene våre faller flatt, så legger hun bare til en, og liksom innrømmer at det ikke fungerte i rollen, og det synes vi alltid det er morsomt.


I serien sier Kevin at det er spesielt ukult å stjele fra verdenshistorien. Men hvis dere kunne stjele noe slikt, hva ville det vært?

Taika: Jeg ville stjålet tilbake en masse ting fra British Museum.

Jemaine: Å, ja?

Taika: …som de stjal fra maorifolket. Jeg ville sendt alt tilbake til der det kom fra.

Jemaine: Ah, jeg trodde du bare snakket om å stjele fra dine egne forfedre.

Taika: Jeg ville gått tilbake til rett før Terry Gilliam lagde Time Bandits-filmen, stjålet ideen og deretter laget den først, og så måtte han laget en TV-serie nå.


Tenk å få oppleve verdenshistorien i det den skjer?!? Blir det bedre enn dette?
Kal-El Tuck som Kevin. (Foto: AppleTV+)

Hvor mye av deres egne barndomsopplevelser er det i rollefiguren Kevin?

Jemaine: Om vi er nerder? Det er mest Taika, for å være ærlig. Og Iain, den andre skaperen, som er veldig interessert i historie og har mange historier selv.

Taika: Jeg tror vi alle kan relaterer oss til Kevin ganske mye.

Jemaine: Vel, sønnen min har alltid vært veldig interessert i historie, og da vi skrev det, spurte jeg hvilke historiske personer han ville likt å se i serien. Da han var på Kevins alder var rommet hans som et museum. Den første sønnen min nevnte at han ville se var Madame Chung, som er en navigatør, muligens den mest suksessrike navigatøren i historien, og som kommanderte den største flåten noen sinne.

Vi baserte mye av Kevins rommet til sønnen min på den alderen, og jeg hadde bilder av det. Jeg tror de gjorde det samme i filmen også, med Michael Palins sønn.

Taika: Jeg ser ikke på Kevin som en ensom gutt egentlig. Jeg tror han er veldig lykkelig i den verdenen han har skapt for seg selv. Jeg var også sånn, og vil ikke at dere skal tenke på det som ensomt eller trist.

Da Dungeons and Dragons først kom ut, visste jeg ikke at man måtte ha venner for å spille det. Og jeg spilte det alene på rommet mitt, og jeg spilte tre forskjellige rollefigurer selv.

Jemaine: Var du «Dungeon Master»?

Taika: Ja, jeg var «Dungeon Master», og jeg spilte blant annet en alv ved siden av. Jeg hadde mye moro med å spille det alene, og var veldig fornøyd i mitt eget selskap.


Hva var den største utfordringen med å ta fatt i original-historien fra Terry Gilliam?

Jemaine: Han er så oppfinnsom at det er skremmende. Og vi tok det i en litt annen retning hvor vi ikke gjorde det like visuelt vilt som han gjør. Men jeg vil gjerne en dag, hvis vi får muligheten til å lage en sesong til, gå enda mer Gilliam. Vi elsker begge filmen og de andre filmene hans. Så det er vanskelig å føle at man prøver å fylle de skoene.

Taika: Jeg tror også det som er vanskeligere med å lage en serie over ti episoder i stedet for en film, er at det er vanskeligere å holde de emosjonelle trådene gående, og fortellingen interessant over så lang tid. Vi strekker ut en idé som et langt tidsspenn.

Jemaine: Men vi syntes at det passet godt til episode-formatet fordi rollefigurene kan dra til forskjellige steder i hver episode. Og vi er veldig begeistret for å finne så mange morsomme og fantastiske personer til å portrettere forskjellige historiske figurer.


Var det som å reise tilbake i tid da dere laget denne serien?

Jemaine:
Ja, filmen kom ut på 80-tallet, og vi var på Kevins alder omtrent da, så det føles som å gå tilbake til den tiden. Vi prøver å gjenskape noe av magien fra 80-tallets eventyrkomedier, som f.eks Time Bandits og Princess Bride, alle de vi var så heldige å ha da vi vokste opp, og som folk fortsatt ser og barna fortsatt elsker.

Se traileren til serien her: