Foto: Storytelling Media

Fitting In

En coming-of-age-dramakomedie om funksjonsnedsettelse og kampen for tilhørighet.

Fitting In, regissert av Molly McGlynn, er en sjarmerende og emosjonell dramakomedie som utforsker identitet, ungdomstid og den universelle kampen for å finne sin plass i en verden full av forventninger. Filmen følger 16 år gamle Lindy, spilt av Maddie Ziegler – kjent for sin imponerende dans i Sias musikkvideoer som Chandelier og Elastic Heart – gjennom en utfordrende periode i livet, der spørsmål om tilhørighet, seksualitet og sosiale roller stadig blir mer påtrengende.

Lindy får diagnosen MRKH-syndrom, en tilstand som setter hennes syn på fremtiden på prøve. Ziegler viser en sterk utvikling som skuespiller og leverer en følsom og autentisk fremstilling av ei jente som må håndtere både fysiske og emosjonelle utfordringer. Filmen dykker dypt inn i temaer som kroppslig usikkerhet, seksualitet og selvaksept. Som i mange ungdomsfilmer står Lindy overfor presset om å finne sin plass på skolen og blant jevnaldrende, men Fitting In skiller seg ut ved å ta opp mer personlige og komplekse spørsmål om kjønn og seksualitet på en ærlig og følsom måte.

Lindy (Maddie Ziegler) og kjæresten (D’Pharaoh Woon-A-Tai) i deres usikre forhold speiler Lindys indre kamp om identitet og fremtid. (Foto: Storytelling Media)

Selv om Maddie Ziegler kanskje ikke er et kjent navn som skuespiller, har hun allerede erfaring med å portrettere rollefigurer med nedsatt funksjonsevne, noe som gjør henne til en interessant skikkelse i moderne film. I Music fra 2021, regissert av Sia, spilte hun en ung jente med autisme. Verden trenger flere filmer som ikke bare underholder, men også utfordrer oss og forbereder oss på å møte virkeligheten bedre. Fitting In tar for seg MRKH-syndrom, en sjelden tilstand som gjør at Lindy mangler deler av sitt reproduktive system. Filmen håndterer denne funksjonsnedsettelsen med følsomhet og gir et viktig innblikk i hvordan tilstanden påvirker både hennes identitet og fremtidsutsikter.

På norsk finnes det ikke engang en Wikipedia-side som gir informasjon om denne tilstanden, noe som understreker behovet for mer tilgjengelig kunnskap på vårt eget språk. Dette er en viktig påminnelse om hvor sjeldent og underrepresentert temaer knyttet til MRKH er, både i populærkulturen og i det norske helselandskapet.

I møte med helsevesenet øker spenningen mellom Lindy og moren (Emily Hampshire), ettersom diagnosen forsterker deres ulikheter. Moren, som selv sliter med å finne balanse i livet, strever med å forstå datterens utfordringer. (Foto: Storytelling Media)

Müllersk aplasi, også kjent som vaginal aplasi eller Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndrom (MRKH-syndrom), er en medfødt tilstand hvor de Müllerske ganger ikke utvikler seg normalt, noe som resulterer i en manglende livmor og underutvikling av den øvre delen av skjeden. Fitting In viser også hvordan helsesystemet kan fremstå som uforberedt og rigid, med mangel på emosjonell forståelse i møte med pasienter som Lindy. Denne mangelen på empatisk kommunikasjon blir tydelig når hun får diagnosen, noe som forsterker hennes følelse av isolasjon. Filmen belyser ikke bare Lindys personlige kamp, men også de strukturelle utfordringene i helsevesenet, som ofte svikter når det gjelder å møte unge pasienter med empati og støtte.

Ziegler leverer en prestasjon som er både sårbar og kraftfull. Lindy er en rollefigur mange unge kan kjenne seg igjen i – en som prøver å navigere i en verden som stadig forsøker å definere henne på nye måter. Filmen utforsker de komplekse relasjonene mellom Lindy og menneskene rundt henne – fra venner som enten støtter eller setter henne på prøve, til foreldre som sliter med å forstå hva hun går gjennom. Disse relasjonene er avgjørende for å vise hvordan hun formes av både støtte og press fra omgivelsene.

Maddie Ziegler leverer en tilfredsstillende prestasjon i Fitting In, der hun gir Lindy en troverdig blanding av sårbarhet og styrke. (Foto: Storytelling Media)

Et sentralt tema i Fitting In er Lindys forhold til egen kropp. Gjennom hele filmen ser vi hvordan kroppslige endringer og usikkerhet spiller en stor rolle i hennes emosjonelle utvikling. Filmen håndterer disse temaene med forsiktighet og realisme, og setter søkelys på hvordan kroppsbilde kan påvirke ungdommers psyke. Til tross for sine alvorlige temaer har Fitting In en lett og humoristisk tone som bryter opp de mer intense scenene. Regissør Molly McGlynn bruker humor på en måte som føles naturlig, og som tilfører autentisitet til rollefigurenes interaksjoner, spesielt blant tenåringene. Dette gjør filmen både relaterbar og underholdende.

Visuelt sett er filmen enkel, men vakker. Det naturlige lyset og de jordnære fargene speiler Lindys indre reise, fra usikkerhet til aksept. Filmen har en intim følelse, med fokus på nære bilder og små detaljer som fremhever rollefigurenes emosjonelle tilstand. Dette gir filmen en råhet som passer godt til de personlige temaene den utforsker. I tillegg til Ziegler er skuespillerprestasjonene sterke, spesielt fra dem som spiller hennes foreldre og bestevenner. Deres skildringer er troverdige og gir historien dybde. Det er en god balanse mellom ungdommelig energi og mer modne refleksjoner, som gjør filmen tilgjengelig for et bredt publikum. Noen seere kan imidlertid finne filmens struktur noe fragmentert, med brå overganger mellom de komiske og dramatiske øyeblikkene. Dette kan gi inntrykk av at filmen mister fokus, men det speiler også ungdomstidens kaotiske natur, noe som i seg selv er en del av filmens sjarm.

Lindy og hennes bestevenn Vivian, spilt av Djouliet Amara, navigerer ungdomstidens utfordringer sammen, men deres forhold settes på prøve når de begge håndterer hver sine usikkerheter. (Foto: Storytelling Media)

Selv om Fitting In skinner gjennom Lindys personlige reise, er det en følelse av at noen av de sentrale bipersonene, som hennes mor og venner, kunne hatt litt dypere rollefigurutvikling. Lindys mor, Rita spilt av Emily Hampshire, som i filmen vises som støttende, men samtidig overbeskyttende, kunne ha fått mer tid til å utforske sin egen emosjonelle kamp med datterens diagnose. Vennene hennes, som spiller en viktig rolle i å forme Lindys sosiale omgivelser, fremstår tidvis som ensidige, og deres relasjoner til Lindy mangler den nyanserte dybden som kunne ha forsterket historiens emosjonelle slagkraft. Med sterkere utvikling av disse rollefigurene kunne filmen ha gitt et enda rikere og mer sammenvevd bilde av hvordan både Lindy og de rundt henne påvirkes av de utfordringene de står overfor.

Filmen fanger Lindys indre kamp med identitet og tilhørighet, og viser hvordan ungdomsårene ofte preges av både ytre press og personlige valg. (Foto: Storytelling Media)

Lindys seksuelle legning er et viktig aspekt av hennes rollefigur i filmen. Den behandler temaet med subtilitet, men det er klart at hun utforsker sin identitet både i forhold til sin egen kropp og i forhold til seksuelle tiltrekninger og relasjoner. Lindys legning er en del av hennes selvoppdagelsesreise, og filmen gir rom for å vise hvordan det å definere sin seksualitet kan være en komplisert og flytende prosess for mange ungdommer. Selv om Fitting In ikke nødvendigvis setter Lindys legning i sentrum, bidrar denne delen av hennes rollefigur til å understreke filmens temaer om tilhørighet, identitet og selvaksept, og hvordan disse temaene kan overlappe og utfordre hverandre i ungdomsårene.

Alt i alt er Fitting In en hjertevarm og tankevekkende film om ungdomstidens utfordringer og prosessen med å finne seg selv. Med sterke skuespillerprestasjoner, en ektefølt historie og en fin balanse mellom humor og drama, lykkes filmen i å skape et engasjerende portrett av en ung jentes reise mot selvaksept. Det er en film som både underholder og gir rom for refleksjon, og den vil uten tvil appellere til både unge og voksne seere.

Fitting In
4
Regi
Molly Mcglynn
Skuespillere
Maddie Ziegler, Djouliet Amara, Emily Hampshire, D'Pharaoh Woon-A-Tai
Sjanger
Drama. komedie
premiere
11. oktober 2024

Skribent