Foto: Lionsgate

Keanu Reeves

Annerledes-helten

Den populære kanadiske skuespilleren Keanu Reeves er en stille filantrop som helst ikke ermer i rampelyset enn det jobben krever. I september fyller den «evig unge» Matrix-stjernen 60 år.

“Det har ikke vært noen fyllekrangler med politimenn, ingen opptak av eller beskyldninger om overgrep, ingen «me too»-feil å beklage, ingen voldelige trusler, ingen barnslige oppgulp på sosiale medier, ingen slåsskamp. Ingen stor, forferdelig avsløring om et skandaløst dobbeltliv. Tvert imot har det vært historier om hans godhet, hans filantropi og hans ydmykhet», sto det i en artikkel på nettsidene til den australske kanalen SBS i 2019. Og grunnen til Keanu Reeves’ renessanse? «Endelig er vi på et sted hvor vi er åpne for den medfølende, sårbare versjonen av maskulinitet som han har vært en rollemodell for i årevis».

Karismatisk og upolert

Den litt sjenerte og private kanadieren, som for alvor ble kjent da han spilte datahackeren Neo i den ikoniske sci-fi-filmen The Matrix (1999), fremstår som mye mer jordnær enn mange av sine Hollywood-kollegaer. Han har delt av rikdommen sin, men ikke minst har han virket svært lite opptatt av fasade.

I 2010 spredte et paparazzibilde av Reeves seg på internett. Han satt alene på en benk og spiste sandwich (oppsiktsvekkende nok i USA når du er styrtrik kjendis), noe som ble opphavet til memen «Sad Keanu». Episoden ledet publikums tanker tilbake til 1997, da Reeves ble fotografert sammen med en hjemløs mann på gaten i Los Angeles. De to skal ha sittet lenge og snakket sammen mens de delte snacks og sigaretter.

I 2010 spredte et paparazzibilde av Reeves seg på internett. Han satt alene på en benk og spiste sandwich (oppsiktsvekkende nok i USA når du er styrtrik kjendis), noe som ble opphavet til memen «Sad Keanu». Episoden ledet publikums tanker tilbake til 1997, da Reeves ble fotografert sammen med en hjemløs mann på gaten i Los Angeles. De to skal ha sittet lenge og snakket sammen mens de delte snacks og sigaretter.

Tragedier i privatlivet

Reeves, som fylte ungdomstiden med ishockey og skuespill, skulle møte flere tragedier tidlig i voksenlivet. Høsten 1993 døde bestevenn og skuespiller River Phoenix av en overdose. Seks år senere mistet han og kjæresten Jennifer Syme sin dødfødte datter Ava, noe som førte til at de gikk fra hverandre. Kort tid etter at de fant sammen igjen, i 2001, omkom 28 år gamle Syme i en bilulykke.

Sykdom i familien har også påvirket skuespilleren. Da han for rundt 20 år siden opprettet en ideell stiftelse som gir midler til kreftforskning og barnesykehus (uten at det ble kjent før flere år senere), bunnet det i kampen til lillesøster Kim. Da hun fikk leukemi i 1991, valgte han å flytte nærmere henne for å kunne stille opp mest mulig. De to har fremdeles et nært forhold. «Broren min er prinsen min. Han lytter til hvert ord, hvert komma etter hvert ord», sa hun til det amerikanske magasinet People i 1995.

Leiemorder-suksess

Reeves har lånt stemmen sin til pinnsvinet Shadow i den animerte actionkomedien Sonic the Hedgehog 3, med amerikansk premiere i desember. Deretter kommer actionthrilleren Ballerina i juni 2025. Den er en spinoff til filmserien John Wick, der Reeves har tittelrollen (senest i John Wick: Chapter 4 i 2023). Som hevngjerrig og melankolsk leiemorder ble den mørkhårede publikumsyndlingen, som har vært selektiv i rollevalgene sine, mer populær enn noensinne. Nå kan Matrix-fansen også fryde seg over at en femte film er under planlegging, selv om veien videre for Neo og Trinity (Carrie-Ann Moss) er uviss.

Mens internett-memene med Reeves har bidratt til en gjenoppstått ung fanskare, har hans atypiske aldring – i en mannlig kjendis-sammenheng – vært noe av grunnen til at han også beholder de jevnaldrende tilhengerne, hevder Renée Middlemost, seniorforeleser i kommunikasjon og medier ved University of Wollongong i Australia. I artikkelen The incredible, ageless Reeves, aging fans, and nostalgia (2022) viser hun blant annet til at da den mediesky Reeves dukket opp på rød løper i 2019, var det ikke med et langt yngre stjerneskudd i armkroken – men derimot den naturlig gråhårede (og «kun» ni år yngre) kunstnerkjæresten Alexandra Grant. Middlemost skriver: «Sjokket over den ‘aldersadekvate’ koblingen tilførte enda et lag til diskursen om aldrende mannlige stjerner».

Fakta

Keanu Charles Reeves ble født 2. september 1964 i Beirut, hvor hans engelske mor og hawaiisk-kinesiske far da oppholdt seg. Fornavnet hans betyr «kjølig bris over fjellene» på hawaiisk.

Reeves er kanadisk statsborger, men har bodd i Los Angeles siden han var ung. Ved siden av å være skuespiller er han bassist i det alternative rockebandet Dogstar. Grunnla ARCH Motorcycle Company i 2011.

Har to yngre helsøstre og en yngre halvsøster. Kjæreste med kunstneren Alexandra Grant.

Har spilt i bl.a.: River’s Edge (1987), Bill and Ted’s Excellent Adventures (1989), My Own Private Idaho (1991), Dracula (1992), Speed (1994), The Devil’s Advocate (1997), The Matrix (1999), The Matrix Reloaded (2003), The Matrix Revolutions (2003), Man of Thai Chi (2013 – også regi), John Wick (2014), Toy Story 4 (2019) og The Matrix Resurrections (2021).

Kjersti Nordbrønd