Baby Jane

Finland 2019
Regi: Katja Gauriloff
Med: Lauri Tilkanen, Roosa Söderholm, Maria Ylipä, Maija Paunio
Genre: Drama
Premiere: 8. mars
4 stjerner

Først en trøst til alle dere tjueåringer med fucka kjærlighetsliv: Det roer seg. Det blir mindre galskap. Tryggere. Mer kjedel… Neida, bedre.

Det er ikke sånn at alle lesbiske kjærlighetshistorier på film på død og liv må måles opp mot Blå er den varmeste fargen. For med sin smarte og følsomme problematisering av ungdom, klasse, kjærlighet, sex, makt og forandring har det drømme-realistiske franske mesterverket fra 2013 satt en nærmest uoppnåelig presedens, alle jamføringer blir muligens urettferdige.

Uansett: Finske Baby Jane er en filmatisering av Sofi Oksanens 2005-roman ved samme navn og skildrer purunge Jonnas forelskelse i mer rocka og erfarne Piki. Det trekkes veksler på klassiske coming of age-motiver: Jonnas kikk inn de unge modnes verden gir henne voksesmerter. Piki, tilsynelatende tøff og trygg, bærer på mye bagasje og er mer sårbar enn Lisbeth Salander-garderoben antyder.

Baby Jane er en tilbakeskuende skildring av en tilstand, av forvirrede følelser. Den er sparsomt befolket og kan ikke beskyldes for å være handlingsmettet. Den oppleves som sann og genuin i bildet den tegner av hvordan kjærlighetssituasjonen gjerne er i den fasen av livet.

Regissør Katja Gauriloff har tidligere beskjeftiget seg med dokumentarer og spillefilmdebuten er vellykket: Varm, fargesterk, selvsikker og klok, men halter noe i tempo og historie-porsjonering. Det blir enda bedre neste gang, gjør alltid det.

Einar Aarvig

Trailer

Filmmagasinet er Norges største rendyrkede magasin om film (målt i lesertall og opplag), og har en historikk som strekker seg helt tilbake til 90-tallet. Vi tar sikte på å favne bredt med underholdende tekster om de store filmene, samtidig som vi gjør plass til artikler og spalter som tar for seg kultfilmer, kvalitetsfilmer og uavhengige produksjoner. Norsk film er også et viktig satsningsområde for oss. Du finner oss på de fleste kinoene i Norge.

Følg oss