Løftene
3

Frankrike 2021
Regi: Thomas Kruithof
Med: Isabel Huppert, Reda Kateb, 
Genre: Drama
Premiere: 08.juli

Løftene følger borgemesteren Clèmence (Isabel Huppert) i sin siste termin før hun gir stafettpinnen til den ivrige nestekvinnen i partiet etter 12 år i teten. Rett før siste innspurt får hun et ambisiøst jobbtilbud som åpner for drømmer hun for lengst hadde lagt på hyllen samtidig som hun jobber for å oppfylle valgløftet om å redde det nedslitte boligkomplekset Les Bernadins, som huser 3000 mennesker. Idealisten Clèmences nye ambisjoner skal vise seg å ikke være så forenlige med de hjertevarme kjerneverdiene som hun kanskje hadde forestilt seg.

Til tross for en aldeles strålende Isabel Huppert i hovedrollen og en nok realistisk fremstilling av lokalpolitikkens møysommelige urverk på detaljnivå, må man medgi at det blir svært vanskelig å la seg rive med av handlingen. Er vi ikke egentlig også litt lei av den stereotype iskalde karrierekvinnen som setter alle «kvinnelige dyder» på spill for å være girl boss? Det er en fremstilling som kanskje føles litt friskere i likestillingsdebatten i hjemlandet Frankrike enn her. Ser vi bort ifra det, er sylskarpt kameraarbeid og forholdet mellom Clemènce og høyrehånden Yazid (Reda Kateb), og hvordan det står seg i stormen av Clemènces ambisiøse forvandling, noe av det klart mest fornøyelige med filmen.

Filmen er to timer lang og den kjennes dessverre ikke et minutt kortere, snarere haler den ut i seige langdrag. Handlingen er interessant og problemstillingen som presenteres viktig, men det hele oppleves litt som en tung byråkratisk arbeidsoppgave man får en lang arbeidsdag til å gå med, fremfor en forrykende kveld i politikkens tegn i kinosetet. Det er ingen tvil om at seigt klipp og dramaturgiske (uheldige) valg er årsaken til at handlingen faller på nesen når det kommer til å engasjere. Det blir unektelig fort vanskelig å holde koken i en gryte som bare så vidt småputrer litt forsiktig. Det er synd når det er såpass briljante skuespillere på plass i sentrale roller, og kvalitet i mange deler av rammeverket – som alt i alt skulle tilsi en langt større filmopplevelse enn det man sitter igjen med.

Ida Cathrine Holme Nielsen

Filmmagasinet er Norges største rendyrkede magasin om film (målt i lesertall og opplag), og har en historikk som strekker seg helt tilbake til 90-tallet. Vi tar sikte på å favne bredt med underholdende tekster om de store filmene, samtidig som vi gjør plass til artikler og spalter som tar for seg kultfilmer, kvalitetsfilmer og uavhengige produksjoner. Norsk film er også et viktig satsningsområde for oss. Du finner oss på de fleste kinoene i Norge.

Følg oss